Skip to main content
Panel: Embracing the Future: AI as Your Co-worker
22 juni 2023

Jag vill berätta om när jag nyligen deltog i en intressant paneldebatt med namnet "Embracing the Future: AI as Your Co-worker". Eventet ägde rum på Seavus kontor i Stockholm den 15 juni.

Kvällen erbjöd givande samtal och levande diskussioner där vi tillsammans utforskade det heta ämnet artificiell intelligens (AI) på arbetsplatsen. Tillsammans med Mats Larsson från Simplifi.ai, Merete Myhrvold från Boost.ai och Toni Trpkovski från Seavus, fick jag möjlighet att dela med mig av mina tankar och erfarenheter.

Vårt gemensamma mål var att utforska AI:s förmåga att omforma arbetsmiljön, stärka samarbeten och förbättra mänskliga prestationer. Vi drack Prosecco och diskuterade AI som både kan skapa möjligheter och förbättra arbetsplatser.

Låt mig dela några av våra gemensamma insikter:

AI: En förändringskraft på arbetsplatsen

AI:s påverkan på arbetsplatsen är omvälvande. Det förändrar inte bara hur vi arbetar, men även vad vi arbetar med, gör uppgifter mer effektiva och tillåter oss att se på problem från nya håll. Vi pratade om AI:s förmåga att möjliggöra mer kreativa och strategiska uppgifter för medarbetarna – något vi redan börjar se inom våra egna företag och hos våra kunder.

AI: Kan höja produktivitet och effektivitet

AI har visat sig vara ett effektivt verktyg för att förbättra produktivitet och effektivitet inom en rad olika områden. Vi delade exempel från våra egna företag och våra kunders där AI har hjälpt till att förbättra verksamheten och medarbetarnas upplevelser.

AI: Utmaningar och etiska aspekter

Vi pratade också om de utmaningar som kan uppstå vid införandet av AI-lösningar, samt de etiska överväganden som behövs när man använder AI. Vi var överens om att vi inte får undervärdera vikten av etisk AI-användning. I mina ögon bör en AI-medarbetare, precis som alla nya medarbetare, lära sig företagets värderingar, interna rutiner och etiska regler. Och vi ska precis som vid olika viktiga manuella rutiner ha fler kontrollpunkter i våra AI-processer.

AI: Stöder mänskliga förmågor

Jag poängterade hur AI-teknik kan hjälpa till att förstärka mänskliga förmågor och stödja beslutsprocesser. AI ersätter inte helt människor (alla fall inte ännu...), utan hjälper oss att bli mer effektiva, kunniga och kreativa.

AI: Påverkar teamets sammansättning och dynamik

Den förändring AI möjliggör på arbetsplatsen påverkar teamets dynamik och jobbroller. Den skapar nya möjligheter och de medarbetare som effektivt kan samarbeta med AI har redan nu ett försprång och en starkare efterfrågan på arbetsmarknaden. Jag tror att inom kort kommer ett större segment av arbetskraften att ha tillgång till konkret data, vilket underlättar snabbare och datadrivna beslut. Jag hoppas att AI:s stöd för både enkla och komplexa uppgifter kommer att ge mer glädje på jobbet, minska stress och skapa större jobbtillfredsställelse.

Sarah Watz i panelen

Foto: Peter Watz

Framtidspaning

Vi pratade en hel del om framtida trender och framsteg inom AI som vi tror kommer att forma arbetsplatsen de kommande åren. Potentialen är stor, vilket gör det till en spännande tid att vara del av denna snabbt föränderliga miljö. Vi diskuterade hur arbetsplatsen kan komma att se ut om fem år, en tanke som var utmanande att formulera på grund av tidsramens omfattning. Men vi var överens om att en stor förändring är på väg. Jag tror att vi kanske inte ens ser AI som en separat entitet, utan snarare som en väl integrerad del av arbete och livet i stort i framtiden.

Kvällen var fylld av givande dialog, gemensamma perspektiv och engagerade deltagare. Ett stort tack till Lotta Domonkos för att jag fick möjlighet att delta i panelen, till alla deltagare på eventet för deras intressanta frågor som bidrog till en interaktiv dialog, till mina medpanelister och till moderatorn, Joakim Carlsson.

Jag ser fram emot att fortsätta utforska och diskutera AI:s potential att förändra våra arbetsplatser och arbetsliv, särskilt med fokus på små och mindre tjänsteföretag. Jag ser fram emot att delta i fler liknande evenemang och dela vår resa när vi omfamnar framtiden tillsammans med våra AI-kollegor.

Håll ögonen öppna för fler uppdateringar om AI på businessheroes.se. Tills nästa gång, låt oss fortsätta konversationen om AI:s expanderande roll på arbetsplatsen.

PIXPRO STOCKHOLM AB
BLÅBÄRSVÄGEN 22
181 64 LIDINGÖ, SWEDEN

TELEFON: 08-410 567 60
EPOST: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

© 2003-2024 Pixpro Stockholm AB

Varumärkena Business Heroes®, Sluta sälj!®, Röda Mattan Policyn®, Livscykelmarknadsföring® är registrerade varumärken som ägs av You Rock AB och är licensierade till Pixpro Stockholm AB, som utvecklar och förvaltar varumärkena.